Erfelijkheid

Erfelijke ziekten en aandoeningen

PROK heeft een aantal jaren het management gevoerd van het Erfocentrum. PROK heeft hiermee aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van diverse websites over erfelijke ziekten en aandoeningen. Deze zijn op dit moment samengevoegd op erfelijkheid.nl.

Ikhebdat.nl

Voor kinderen en hun omgeving is de totstandkoming van de website ikhebdat.nl gerealiseerd. Moeilijke onderwerpen en moeilijke woorden zijn soms vereenvoudigd, om ze begrijpelijk te maken. Deze website gaat over Yvo met z’n familie, en over andere kinderen met een ziekte of aandoening. Verder gaat deze site over erfelijkheid. Over de dingen dus, die we hebben meegekregen van onze ouders. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen.

Gezond zwanger

Toekomstige ouders of ouders met een kinderwens te informeren over zaken die daarbij van belang zijn, is steeds de inzet van de projecten in het kader van gezond zwanger worden. Preconceptionele voorlichting voor mensen met een kinderwens is gerealiseerd via zwangerwijzer.nl, en slikeerstfoliumzuur.nl, met bijbehorend foldermateriaal, posters, gadgets en mediale aandacht. Daarnaast zijn er ook websites gekomen als prenatalescreening.nl en ZwangerNu.nl met informatie over een gezonde zwangerschap voor wie al zwanger is. Voor migrantengroepen is ontwikkeld ‘Zwanger zijn doe je het liefst in je eigen taal en cultuur’ (link archief naar handboek). Het bestaat uit een train-de-trainer traject voor Voorlichters Eigen Taal en cultuur (VETC-ers) met een handleiding voor de te geven voorlichtingen en losse voorlichtingsplaten. Het heeft geleid tot een honderdtal voorlichtingen aan migranten door het hele land heen. Bovenstaande projecten zijn alle gerealiseerd in opdracht van het Erfocentrum. Handleiding en andere producten zijn te vinden in het archief.